Berhati-hati menjaga barangan anda walau di Masjidil Haram

Artikel ini ditulis oleh Masnira Ramli, rakyat Malaysia yang tinggal di Makkah Al-Mukarramah.

Minggu ini ramai nya orang malaysia datang umrah. Mungkin sebab sedang cuti sekolah. Jadual saya pun penuh. Ramai guests minggu ni. MasyaAllah seronok sangat. Terima kasih sebab sudi bertemu saya.. ❤️

Lately banyak dengar kes orang kehilangan barang-barang beharga di Masjidil Haram. Ketika sedang solat pun boleh hilang. Saya pun pernah hilang macam-macam, antaranya kasut, stroller baby, wallet dan semua barang penting hilang masa tengah solat. Jadi berhati-hati lah ya. Bukannya nak bersangka buruk atau menceritakan aib di tanah haram. Tapi saya minta semua jangan pandang ringan. Di sini pun hatta dalam masjid ada banyak kes kecurian.

Paling ngeri, masa saya dan suami sedang tawaf dulu, saya nampak ada satu tangan cuba mencelah masuk dalam poket jubah suami nak ambil wallet dalam tu. Saya pukul tangan tu kuat-kuat dan toleh, manusia tersebut terus lari. Tengah tawaf tuuuu, dekat depan Kaabah! Berani betul mereka tak takut dosa ke.

Kemudian, sabahat saya pernah sedang solat handbagnya tiba-tiba hilang! Handbag tau! Agak besar sizenya! Kemudian dia cari-cari rupanya ada ‘sindiket’ yang buat kerja macam ni. Kalau kat tempat solat perempuan hati-hati dengan orang-orang yang duduk atas kerusi. Dalam abaya dia ada banyak beg orang yang dicuri dan diletakkan di situ. Patut nampak kembong semacam je abaya nya! Aishh.

Kadang-kadang masa iktikaf pun kita tertidur di masjid, sedar-sedar barang penting semua hilang, jadi berhati-hatilah. Pakai beg sandang yang melekap di badan. Masa solat dan tidur tak perlu tanggalkan dari badan.

lost_found

Kalau anda kehilangan barng berharga di Masjidil Haram, boleh cuba cari barang2 anda di office ‘lost & found’ yang terletak di bahagian luar pintu bukit Marwah, tak jauh dari public toilet, tingkat atas sekali. Boleh juga guna drop pin ini: https://goo.gl/maps/Jb2nHxMR4RS2

Mana tau ada rezeki tiba-tiba ada jumpa di situ. Walaupun mungkin duitnya dah tidak ada, tapi barang-barang penting lain mungkin ada, insyaAllah.

Check Also

Umrah DIY Memang Murah Tapi Pertimbangkan 7 Risiko Ini Dulu

Artikel ini ditulis oleh Masnira Ramli, orang Malaysia yang tinggal di Makkah Al-Mukarramah. Sejak viral ...

One comment

  1. Noraini Othman

    Salam, package ada buat lawatan ke plastine x setlh mengerjakan unrah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *